Hozzávalók 2 főre:
- 120 g bulgur (száraz)
- 220 g csirkemell
- 150 g paradicsom
- 150 g kígyóuborka
- 2 marék rukkola
- fél fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 ml olívaolaj
- 10 ml extraszűz olívaolaj
- 30 ml citromlé
- só, bors, szárított bazsalikom, oregánó, rozmaring
Elkészítés:
- A bulgurt egy teflonedényben, kevés olívaolajon kis lángon forgasd át, majd a térfogatának 2x-es mennyiségű vízzel öntsd fel és lefedve hagyd párolódni. Amikor elkészült, vedd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni.
- A lilahagymát tisztítsd meg és vágd apró kockákra, majd a paradicsomot és a kígyóuborkát is kockázd fel.
- A csirkemellet szintén kockázd fel, sózd, borsozd, majd egy serpenyőben kevés olajon pirítsd meg.
- Készítsd el az olívás-citromos öntetet: egy kistányérban keverd össze az extraszűz olívaolajat, a citromlevet, az összenyomott/lereszelt fokhagymát és a fűszereket.
- Állítsd össze a salátát: egy nagy tálban keverd össze a bulgurt, a zöldségeket és a csirkemellet, majd az egészet forgasd át az öntettel. Fogyasztásig tárold hűtőben!
A recept tartalmaz lassan felszívódó szénhidrátforrást és rostot, teljes értékű fehérjeforrást, a szív- ér érrendszer szempontjából fontos zsírokat, ezen felül bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban is.
+ info: a visszahűtött bulgur úgynevezett retrográd keményítőt tartalmaz, így még lassabb felszívódású, mintha melegen fogyasztanád!
Energia- és tápanyagtartalom egy adagban:
- Energia: 475 kcal
- Zsír: 14,2 g
- Szénhidrát: 55,1 g
- Fehérje: 35,0 g
- Rost: 11,1 g