Gluténmentes mézeskalács
2017. december 20. írta: Szarka Dorottya

Gluténmentes mézeskalács

(gluténmentes, tejmentes)

gm_mezeskalacs.jpgHozzávalók (25 darabhoz)

  • 70 g barna rizsliszt (+ a nyújtáshoz)
  • 20 g kukoricaliszt
  • 20 g kölesliszt
  • 10 g tápiókakeményítő
  • 1 tk útifű maghéj
  • 1 tk gluténmentes sütőpor
  • 40 g tejmentes margarin
  • 80 g méz
  • 1 db tojássárgája
  • 1 tk gluténmentes mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj, szegfűszeg, gyömbér, ánizs keveréke)
  • csipet só

Elkészítés
A margarint megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, majd a tojássárgáját. Közben összekeverjük a liszteket, hozzáadjuk a fűszereket, az útifűmaghéjat és egy csipet sót. Összegyúrjuk, 10 percet pihentetjük. Ezalatt a lisztek, illetve az útifű maghéj magukba szívják a nedvességet, és gyúrható tésztát kapunk. Frissen tartó fóliába csomagolva minimum 1 órára hűtőbe tesszük, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen. Rizsliszttel szórt felületen vagy szilikonlapon 5 mm vékonyra gyújtjuk. Tipp! Könnyebb, ha a fóliával betakarva nyújtjuk a tésztát – így biztosan nem ragad a nyújtófához.

Tetszőleges kiszúróval elkészítjük a mézeskalácsokat. Díszítésként megszórhatjuk magokkal, nyomhatunk a tetejükre aszalt gyümölcsöt, mogyorót diót.

Előmelegített 180°C-os sütőben 10-12 perc alatt készre sütjük őket.


Ha kihűltek, érdemes légmentesen záródó dobozba zárni, s csak másnap tovább díszíteni (pl. cukormázzal, tükörmázzal), ha szeretnénk.

 

Jó étvágyat!

25 darab esetén 1 darab mézeskalács tápértéke (díszítés nélkül)
38 kcal, 6,3 gramm szénhidrát, 1,2 gramm zsír, 0,4 gramm fehérje

A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mentesrecept.blog.hu/api/trackback/id/tr5113512447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása