Hozzávalók 12 kockához
- 400 g (1,5 bögre) rizs
- 1 l kókusztej (házi kókusztej recept itt)
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 200 g (1 bögre) eritrit
- 50 g barna rizsliszt
- 1 ek útifű maghéj
- 1 tk sütőpor
- vanília esszencia
- 1 kezeletlen citrom héja és leve
- csipet só
- tálaláshoz ízlés szerint: lekvár, fahéj, poreritrit, gyümölcs, (növényi) tejszínhab
Elkészítés
A kimért rizst szűrőbe tesszük, alaposan átmossuk, majd annyi vízzel, amennyi 2 ujjnyival ellepi, csipet sóval feltesszük főni. Amint beszívta a vizet, fél liter kókusztejjel öntjük fel, tovább főzzük, majd amint a "tejet" is magába szívta, lefedjük, hagyjuk állni.
Eközben a pudingot szokásos módon elkészítjük: 2 tasak pudingport még hidegen elkeverünk fél liter kókusztejjel és eritrittel, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. Amint kész, habverő segítségével, belekeverjük a sütőporos rizslisztet és az útifű maghéjat. A pudingot hozzáöntjük a megfőtt rizshez, jól összeforgatjuk. Beleszereljük a citrom héját, beleöntjük a citrom kifacsart levét, vanília esszenciával ízesítjük.
A masszát sütőpapírral bélelt vagy zsiradékkal kikent tepsibe öntjük. Előmelegített 160°C-os sütőben 35-40 percig pirulásig sütjük. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni!
Ízlés szerint lekvárral, friss gyümölccsel, (növényi) tejszínhabbal tálaljuk.
Jó étvágyat!
1 szelet energia- és tápanyagtartalma házi kókusztejjel (lekvár, gyümölcs, tejszínhab nélkül):
214 kcal, 37 g szénhidrát, 5,5 gramm zsír, 3,1 gramm fehérje
A receptet összeállította: Szarka Dorottya dietetikus